Verisstraat
1e van der Kunstraat
Waldorpstraat
Basismarkt
Cadir restaurant
Kiosk
Mandir
Rabobank Almelo
Bodegraven
Gouda Savelberg
Katwijk
Julianadorp
Wateringseveld
-
Verisstraat
Project: 77 woningen, Verisstraat, Den Haag
Dit bouwplan is tot stand gekomen dankzij de uitgifte van grond door de gemeente Den Haag. Via de uitgifte van vrije bouwkavels lag voor particuliere ondernemers de mogelijkheid open hun eigen woningbouwprojecten te realiseren. In dit geval ging het om bouwkavels die bestemd waren voor een planontwikkeling voor woningen in de verhuur.
Drie eigenaren van naast elkaar gelegen percelen hebben besloten hun project gezamenlijk op te zetten en er één bouwproject van te maken, dat wil zeggen door één architect te laten ontwerpen en door één aannemer te laten bouwen.
De drie panden functioneren elk afzonderlijk met een eigen ontsluiting en bestaan uit respectievelijk 18, 35 en 24 woningen. Elk bouwblok heeft een eigen trappenhuis, zgn. portiekontsluiting, waaraan tevens de gemeenschappelijke buitenruimte (een balkon aan de achtergevel) ligt. De woningen die geen directe aansluiting vanuit het trappenhuis op het gemeenschappelijk balkon hebben, zijn voorzien van een eigen balkon.
Om visueel het individuele karakter van de drie bouwblokken vorm te geven is gebruik gemaakt van verschillende gevelstenen, met een schaduwvoeg tussen de panden.
Opdrachtgever: particulieren, Den Haag,
Gereed: 2017
-
1e van der Kunstraat
Project: 116 Studentenwoningen, 1e Van der Kunstraat, Den Haag
Dit bouwplan bevindt zich in de wijk Laakhaven West te Den Haag, een gebied dat wordt getransformeerd van industrieterrein naar woonwijk.
De locatie bestaat uit drie, door de gemeente uitgegeven kavels. De begane grond loopt langs de schuine rooilijn van de kavels en vanaf de tweede verdieping was een groot overstek, volgens het stedenbouwkundig plan, geoorloofd. De bovenste verdiepingen volgen ook de schuine rooilijn, maar deze is trapsgewijs vormgegeven. Door deze trapsgewijze verspringing ontstaat een verticale geleding in de gevel, die versterkt wordt door een verticale verdeling van de gevel in gemetselde stroken en stroken met kozijnen.
De kozijnen, die lopen van vloer tot plafond om een zo groot mogelijke openheid in de woning te geven, worden afgewisseld met gesloten delen van metalen gevelbeplating.
Er was geen behoefte om alle woningen te voorzien van balkons, maar wel van een aantal, waarvoor gekozen is voor een willekeurige verspreiding over de voorgevel, waardoor een levendig gevelbeeld ontstaat. Het bouwblok bestaat uit 116 studentenwoningen, uitgevoerd als zelfstandige woning, met elk zijn eigen voorzieningen.
De ontsluiting bestaat uit een inpandige gang, die vanwege de verspringende gevel schuin door het bouwblok loopt. Aan de achterzijde bevindt zich een gemeenschappelijke tuin op een binnenterrein, voorzien van een fietsenberging en parkeerplaatsen.
Opdrachtgever: FSW Vastgoed, Den Haag
Gereed: 2018
-
Waldorpstraat
Project: 12 woningen en 2 bedrijfsruimten, Waldorpstraat, Den Haag
Dit project in Laakhaven West te Den Haag is gebouwd op een van de kavels die door de gemeente Den Haag is uitgegeven voor particulier opdrachtgeverschap.
Het gebouw bestaat uit twee bedrijfsruimten op de begane grond en 12 woningen verdeeld over vier verdiepingen. De woningen worden ontsloten door een centraal trappenhuis, een zgn. portiekontsluiting, waaraan, per verdieping, drie woningen liggen.
De woningen bestaan uit twee kamers met een gemeenschappelijke berging en een buitenruimte aan de achterzijde van het gebouw.
Van de geboden mogelijkheid door de gemeente om de woningen te vergroten met een erker is gebruik gemaakt. Deze bevindt zich als een scharnierpunt op de flauwe hoek van het bouwblok, uitgevoerd in een lichte beplating, waardoor deze hoek versterkt wordt.
Opdrachtgever: particulier, Den Haag.
Gereed: 2018
-
Basismarkt
Project: Basis E Markt, Uitenhagestraat, Den Haag
Deze locatie ligt op een binnenstedelijk industrieterrein. Het ligt weliswaar centraal in de stad, maar is wat functioneren en leefbaarheid betreft achterhaald en wat uitstraling betreft verouderd.
Het gehele gebied wordt gerevitaliseerd en aangeboden aan geïnteresseerden, zoals de Basis E Markt. Dit bedrijf wil uitbreiden in de vorm van een groothandel in levensmiddelen.
Het gebouw bestaat voor het grootste gedeelte uit een opslagplaats voor levensmiddelen, met op de kopse kant een kantoor gedeelte, bestaande uit 4 bouwlagen.
Het voorstel is om de gevel op de begane grond zo transparant mogelijk te houden en de bovengelegen gevel te voorzien van in kleur gecoat strekmetaal met plaatselijk ledverlichting er achter.
Opdrachtgever: Basis E Markt, Den Haag.
Gereed: niet gerealiseerd
-
Cadir restaurant
Project: Cadir restaurant, Calandstraat Den Haag
De gemeente Den Haag heeft in de Laakhaven West grond ter beschikking gesteld. Een ondernemer wilde hier graag gebruik van maken, voor het starten van een restaurant, met op de menukaart Turks eten.
Inspiratie voor de vormgeving van het tijdelijke gebouw werd gevonden in een tent. Een tent die in Turkije en omgeving veel voorkomt en die geschikt is voor diverse functies.
De tent is in samenspraak met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van tenten, in Turkije ontwikkeld. Alle onderdelen zijn ingevoerd en ter plaatse geassembleerd.
Ter voorbereiding op de plaatsing van de tent is op de lokatie een gestorte betonvloer gemaakt. Het skelet van de tent bestaat uit een frame van stalen kokers, die ter plaatse in elkaar zijn gelast. Als dakbekleding is daaroverheen een dubbelwandig doek geplaatst, gevuld met wol.
De keuken en de sanitaire ruimten zijn als separaat gebouw aan de hoofdconstructie van de tent toegevoegd.
Opdrachtgever: particulier, Den Haag,
Gereed: 2016
-
Kiosk
Project: Kiosk Paul Krugerplein, Den Haag
Centraal in de Haagse wijk Transvaal ligt het Paul Krugerplein: dé ontmoetingsplek voor het winkelend publiek van de Paul Krugerlaan. Dit was de aanleiding voor het initiatief van een van de omwonenden om op het plein een kiosk te laten plaatsen voor de verkoop van lunches.
Het gebouw is zoveel mogelijk transparant gehouden, zodat het volume op het plein zo weinig mogelijk opvalt en het plein doorgezet wordt in het interieur van het gebouw. Als het weer het toelaat kan een groot deel van de glazen pui open gezet worden, zodat het plein en de kiosk nog beter in elkaar overgaan. ‘s Avonds is het effect andersom en wordt de kiosk door zijn verlichting een baken op het plein en nodigt uit om bij elkaar te gaan zitten.
Opdrachtgever: particulier, Den Haag
Gereed: in ontwikkeling
-
Mandir
Project: Mandir (Hindoestaanse tempel), 1e Van der Kunstraat, Den Haag
In de wijk Laakhaven West in Den Haag is een locatie gevonden om drie Hindoestaanse tempels te bouwen. Deze drie afzonderlijke gebouwen in een groenzone vormen samen een spiritueel centrum.
De twee grote ruimten, de gebedsruimte en de multifunctionele ruimte, zijn vanwege constructieve overeenkomsten boven elkaar geplaatst. Deze ruimten manifesteren zich als het hoge blok in de bouwmassa. Hier tegenaan ligt een lager volume, waar de ondersteunende functies zijn ondergebracht.
Op de begane grond wordt een keuken gerealiseerd naast de multifunctionele ruimte, zodat deze ook als eetzaal gebruikt kan worden, met aanvullend een winkel en een kantoor.
Op de verdieping, waar de gebedsruimte zich bevindt, zijn een garderobe en kleedruimte gepland plus de verblijfsruimten voor de gasten die hier kunnen overnachten.
Het gebouw wordt gecompleteerd met enkele koepels, een grotere voor de gebedsruimte en twee kleinere voor de entreehal.Opdrachtgever: Arya Samaj Nederland, Den Haag
Gereed: niet uitgevoerd
-
Rabobank Almelo
Project: Rabobank, Almelo
Dit bijkantoor van de Rabobank aan de uitvalsweg naar Ootmarsum ligt tussen vrijstaande panden die zijn gebouwd in verschillende perioden met een grote verscheidenheid aan stijlen en bouwvolumes. Om het beperkte programma toch enig volume in hoogte te geven is het archief boven de kasbox geplaatst en vormt het volume een kleurrijk accent op de hoek van de straat.
Door kleurgebruik en plastiek vormt het kantoor een aangename afwisseling in een wat sobere en eentonige straat.
Opdrachtgever: Rabobank, Almelo
Gereed: 1985
-
Bodegraven
Project: 50 Appartementen, Bodegraven
Dit gebouw bestaat uit vijftig appartementen voor het huisvesten van ouderen, onderverdeeld in een- en tweepersoons eenheden. De bewoners kunnen zelfstandig wonen, maar hebben wel een beperkte behoefte aan zorg. Deze zorg is in het complex opgenomen en bevindt zich op de begane grond, samen met de centrale voorzieningen.
De locatie bevindt zich aan de rand van het centrum van Bodegraven in een straat met afwisselende bebouwing, van kleinschalig richting het centrum, tot grotere bouwvolumes richting periferie. Door het gebouw een verspringend volume te geven, waardoor het kleinschaliger overkomt, schikt het zich uitstekend in zijn omgeving.
(als projectarchitect, werkzaam bij Arpros Architecten)
Opdrachtgever: Zorgpartners Midden-Holland, Reeuwijk
Gereed: 2009
-
Gouda Savelberg
Project: Woonzorgcomplex, Gouda
Dit gebouwencomplex ligt aan de rand van het centrum van Gouda en is ontwikkeld ter uitbreiding van het verzorgingstehuis Savelberg.
Rondom het open terrein van het verzorgingstehuis zijn 129 zorgwoningen toegevoegd om de woonfunctie in dit gebied te versterken en een structurerende verkaveling te ontwikkelen voor verdere uitbreiding van de wijk.
De woningen liggen in U-vorm rondom het zorgcentrum en zijn door middel van galerijen verbonden met het zorgcentrum om woon/zorgservice te kunnen verlenen. In het zorgcentrum bevinden zich collectieve voorzieningen zoals recreatieruimte, restaurant, café en artsenposten, die alle bovendien toegankelijk zijn voor de nieuwe zorgwoningen.
De woningen variëren in grootte en zorgbehoefte. De hoogte van de bouwblokken is aangepast aan de omliggende gebouwen, om een geleidelijke aansluiting met de hoogbouw van het zorgcentrum te vinden.
(als projectarchitect, werkzaam bij Arpros Architecten)
Opdrachtgever: WBV Ter Gouw, en St. Sogeo, Gouda
Gereed: 2002
-
Katwijk
Project: 38 Eengezinswoningen en 28 gestapelde woningen, Katwijk
Dit ontwerp voor eengezinswoningen maakt deel uit van een renovatieplan van een oude Katwijkse wijk met schipperswoningen, bestaande uit een bouwlaag met een kap. Dit dorpse karakter is opnieuw vormgegeven door de keramische dakbedekking door te trekken naar de eerste verdieping, waardoor het uitstekend aansluit op zijn belendingen.
De overgang naar een meer stedelijk karakter van de wijk wordt gevormd door een appartementengebouw, waarvan de woningen op de begane grond vanaf de straat worden ontsloten.
Ook voor dit soort wijken blijkt een parkeergarage onontbeerlijk te zijn en deze bevindt zich dan ook onder het gehele woonblok.
(als projectarchitect, werkzaam bij Arpros Architecten)
Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Katwijk
Gereed: 2007
-
Julianadorp
Project: Appartementen, Julianadorp
Dit project bestaat uit geclusterde appartementen voor tachtig mensen met een meervoudige verstandelijke beperking in de nieuwe woonwijk Vlet in de omgeving van Julianadorp.
Het gaat om vier vrijstaande gebouwen, met elk drie groepen van zes appartementen met gemeenschappelijke voorzieningen. Elk appartement, afgestemd op de individuele behoefte, met zijn patio-achtige tuin, is verdeeld in een woon- en slaapgedeelte om duidelijke gebruikssferen te creëren.
De architectuur is gericht op de landelijke en bosrijke omgeving en straalt een sfeer van geborgenheid uit. Om dit effect naar binnen door te zetten is het complex geconstrueerd in hout.
(als projectarchitect, werkzaam bij Arpros Architecten)
Opdrachtgever: 's Heerenloo, Noord-Nederland
Gereed: 2008
-
Wateringseveld
Project: 121 eengezinswoningen en 14 gestapelde woningen, Wateringseveld, Parkbuurt Oosteinde, Den Haag
Deze woningen zijn gerealiseerd op een Vinex locatie voor Den Haag. De gemeente wenste voor dit deelgebied het karakter van een tuindorp te behouden. Dit is vormgegeven door een heldere scheiding tussen privé- en openbaar terrein, groene voortuinen, en tuinmuren en hagen.
De hoofdwegen worden geflankeerd door robuuste woonblokken met daarachter een bescheidener hofverkaveling. Vanwege de brede verkaveling is een klassieke woningindeling opgezet, met een woonkamer aan de straatzijde en grote ramen; hierdoor ontstaat een levendig en gevarieerd beeld.
Door de hele wijk zijn zichtlijnen, assen en blikvangers ontworpen ter oriëntatie van de afzonderlijke delen. Het torentje vormt het tastbare verband tussen het grote geheel van de wijk en de onderdelen ervan.
(als projectarchitect, werkzaam bij Arpros Architecten)
Opdrachtgever: Weboma bv, Wateringen
Gereed: 1999