Ga naar de inhoud

Ben Boswerger

Architect Ben Boswerger (1955) is bevlogen met zijn werk. Hij beijvert zich om een optimaal resultaat te bereiken in het ontwerp van gebouwen en heeft klantgerichtheid hoog in zijn vaandel staan. Zijn doel is om de wensen van opdrachtgevers zo goed mogelijk te vertalen in ruimtelijke organisatievormen en efficiënte oplossingen.

Ben is in 1984 afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft, richting architectuur. Hier heeft hij zijn studie afgesloten met een stedenbouwkundig plan op de Kop van Zuid in Rotterdam, met als architectonische uitwerking een bedrijfsverzamelgebouw. Sindsdien heeft hij deze interesse in het ontwerpen van accommodaties om in te wonen en accommodaties om in te werken altijd behouden.

Na zijn studie heeft hij een samenwerkingsverband opgezet met collega architecten, wat geresulteerd heeft in het bouwen van een filiaal van de Rabobank in Almelo.

Daarna heeft hij jarenlang werkervaring opgedaan bij architectenbureau Van der Breggen in Alphen aan den Rijn. Dit was destijds een bureau dat zich voornamelijk bezighield met woningbouwprojecten, met als specialiteit ‘duurzaam bouwen’. Het was een van de eerste architectenbureaus die zich actief inzette voor energiezuinig bouwen en dit vertaalde in bouwprojecten met zgn. ‘wintertuinen’. Deze overdekte buitengebieden werden als overgangsgebied gebruikt om het klimaat in de woningen energiegunstig te reguleren/de energiekosten zo laag mogelijk te houden.

Vervolgens heeft Ben gewerkt bij bureau Benthem Crouwel/Naco. Als projectleider op de luchthaven van Schiphol heeft hij gewerkt aan het World Trade Center: een gebouw dat bestaat uit een combinatie van een parkeergarage en kantoren.

Van 1993 tot 2005 werkte Ben in dienstverband bij architectenbureau Arpros in Den Haag. Dit was in die tijd een bureau dat voornamelijk actief was in de woningbouw en in het ontwerpen van gebouwen voor de zorg, zoals psychiatrische inrichtingen en woningen voor ouderen. In deze periode heeft hij veel ervaring opgedaan in de problematiek en daardoor de woonbehoeften van de ouderenzorg en voor mensen met een beperking.

Tijdens deze fase is hij een jaar lang werkzaam geweest als parttime-secretaris voor de Welstand in Den Haag en zeven jaar lang als parttime-docent aan de Hogeschool van Rotterdam, afdeling bouwkunde.

Sinds 2005 leidt Ben Boswerger zijn eigen architectenbureau.

‘Bureau Boswerger architecten’ bestaat uit een kleine groep mensen, die verantwoordelijk is voor het ontwerp van gebouwen en de technische uitwerking daarvan. Daarnaast heeft het bureau de beschikking over een netwerk van gespecialiseerde bedrijven, zoals facilitair bouwkundige bureaus, een adviesbureau voor bouwfysica en geluid, en kosten- en calculatiebureaus. Door de juiste specialisten in te schakelen is het mogelijk flexibel in te spelen op de specifieke eisen van de opdrachtgever. Zo is het bureau in staat om in samenspraak de wensen van de klant optimaal vorm te geven.